Het is enorm leerzaam om van fouten te leren, hoewel het ook behoorlijk oncomfortabel kan voelen. Als ik mijn intuïtie goed blijf volgen en mijn gevoel niet wegdruk door de waan van de dag, kan eventuele feedback van paarden of klanten mij tamelijk veel leren van de momenten waarop ik fouten maak en dingen niet zo goed heb gedaan. Iedereen maakt fouten, ook degene die alleen maar super goede verhalen en foto’s posten op social media.
Wat mij echter stoort aan ‘grappige paardenfilmpjes’ is dat sommige ruiters denken dat bepaald gedrag in de training normaal is en dat het onderdeel is van het trainingsproces. Staken en steigeren moet niet worden beschouwd als normaal gedrag en horen niet bij de training van het paard. Tenzij je aan vrijheidsdressuur doet!
Dat betekent overigens niet dat het niet kan gebeuren, maar we moeten ons bewust zijn van de grenzen van het paard die we overschrijden en de signalen die we missen als we doorgaan op het verkeerde pad. Het is niet oké om neerbuigend te spreken over de reactie van onze paarden als ze zich op een ‘ongewenste’ manier gedragen.
Het is namelijk in de meeste gevallen, zo niet in alle gevallen, onze eigen schuld als iets niet gaat zoals gepland. We moeten ons paard daar niet de schuld van geven. Laten we daarom duidelijk maken dat wij als trainers verantwoordelijk zijn voor wat er misgaat.
Als je paard tijdens het rijden staakt of steigert en niet vooruit wil, is het belangrijk om de ‘deur open te houden’. Dit betekent dat je je paard de ruimte moet geven om voorwaarts te laten gaan, zonder het tegen te houden. Maak je geen zorgen over de hoofd-halshouding, deze verbetert vanzelf wanneer je van achter naar voren rijdt en voorwaartse beweging hebt. Door op deze manier te rijden, zul je waarschijnlijk ook minder trainer-fouten tegenkomen.
Geef een reactie