Heb je ooit gemerkt dat je paard soms precies voelt hoe jij je vanbinnen voelt? Alsof er een onzichtbare spiegel tussen jullie in hangt. In mijn eigen trainingen en lessen die ik geef, kom ik er keer op keer achter: het trainen van een paard gaat zo heel erg niet alleen over hen, maar minstens zoveel over jezelf. Wat je paard je teruggeeft, zegt vaak meer over jouw eigen binnenwereld dan je misschien wenselijk vindt. Paarden spiegelen emoties zoals geen ander dier dat kan.

Paarden voelen jouw energie feilloos aan

Paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en energie. Als jij gespannen bent, zullen zij ook sneller nerveus reageren. Ook als je jezelf voorneemt om dit keer gewoon even door te pakken, niet zeuren en doorgaan. Helaas zal je merken dat je paard jouw innerlijk beter leest dan jijzelf. Je paard spiegelt jouw emoties en houdt je daarmee een eerlijke spiegel voor. Ben je ontspannen en duidelijk? Dan zal je paard zich veilig voelen. Tijdens mijn lessen met een ruiter en haar trauma-paard merkte ik dit weer eens duidelijk. Terwijl de ruiter haar paard lichamelijk en mentaal echt al ver had geholpen, bleef er spanning in het rijden. Het rijtechnische probleem dat het paard oploste door te gaan steigeren, was geen rijtechnisch probleem. Het probleem lag bij de ruiter die met haar onzekerheid de spanning bij het paard voedde, en andersom. Ze raakten verstrikt in een eindeloze spiraal — een spiegel waarin de ruiter geconfronteerd werd met haar eigen angsten.

Stress en spanning bij paardrijden: je bent niet alleen

Wist je dat veel ruiters stress en angst ervaren tijdens het rijden? De meeste angst ontstaat door het gevoel van oncontroleerbaarheid tijdens het paardrijden. Het idee dat je geen controle hebt over wat er kan gebeuren, veroorzaakt spanning. En laten we eerlijk zijn: dat is helemaal niet vreemd. Benoemen dat je iets spannend vindt, of dat je merkt dat je meer stress dan plezier haalt uit bepaalde situaties, is even een drempel waar je overheen moet. Het erkennen dat je paard je emoties spiegelt, kan je helpen om deze gevoelens beter te begrijpen. Ik zie het niet als falen, al voelt het misschien wel zo aan. Voor mij is het juist een teken van zelfbewustzijn en groei. Benoemen wat je NIET (meer) wilt doen is heel gezond. Voor jou en je paard!

De kracht van eerlijkheid naar jezelf

Het is tijd om afscheid te nemen van ouderwetse opvattingen zoals “wie is de baas” en “laat zien wie wint”. Dat past niet meer bij de moderne ruiter die streeft naar partnerschap in plaats van dominantie. Eerlijk durven zeggen dat iets niet (meer) bij je past, of dat een bepaald type gedrag bij paarden je stress geeft, is juist krachtig. Je paard spiegelt je emoties en laat je daarmee zien waar jouw ware talenten en passie liggen. En dat verdient respect — van jezelf én van anderen.

Groei begint bij kwetsbaarheid

Elke stap die je zet, begint met kwetsbaarheid. Erken dat spanning er mag zijn, dat angst niet betekent dat je gefaald hebt. Misschien betekent het simpelweg dat je op zoek mag naar een manier van samenzijn met paarden die écht bij jou past. In onze trainingen voor volwassenen, zoals de Paardenschool opleiding, besteden we hier veel aandacht aan. Want uiteindelijk groeit vertrouwen niet uit perfectie, maar uit eerlijkheid, verbinding en het leren herkennen hoe je paard je emoties spiegelt.

Wat spiegelt jouw paard jou?

Welke gevoelens, gedachten of overtuigingen brengt jouw paard bij je naar boven? Durf jij in die spiegel te kijken zonder oordeel? We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Deel het met ons in de reacties en inspireer anderen met jouw reis.